Dessertjes en andere lekkernijen om van te genieten
 
Mayonaise

Mayonaise

Het einde van de vakantie nadert, het werd dus hoog tijd om aan het mayonaise experiment te beginnen! Toen het zo warm was, leek het me geen goed idee, nu had ik geen excuus meer. Vol goede moed verzamelde ik alle ingrediënten en begon het recept uit het kookboekje De Basis te volgen. Daar begint men met één eierdooier, één koffielepeltje mosterd en het sap van één citroen. Al gauw bleek dat de mayonaise helemaal niet ging binden en veel te lopend was, zoals te zien is op onderstaande foto.

Je hebt ingrediënten op kamertemperatuur nodig en ik had geen extra eieren uit de koelkast gelegd, dus ik moest even wachten voor ik opnieuw kon beginnen. Intussen wat andere recepten gezocht en filmpjes bekeken. Daarbij viel me op dat de meeste recepten meer eierdooiers en mosterd gebruiken. Bij m’n tweede poging vertrok ik daarom van vier eierdooiers en een eetlepel mosterd. Daarna voegde ik, beetje bij beetje en straalsgewijs, de maïsolie toe. Al snel voelde ik dat de mayonaise “pakte”. Joepie! Na een tiental minuutjes kloppen (volgens de meeste recepten is het maar een paar minuutjes…) had ik een goede mayonaise. Dan pas voegde ik citroensap bij en peper en zout. Ik vond hem enerzijds nog een beetje flauw, anderzijds kwam de smaak van de mosterd te sterk door. Maar zeker bruikbaar, op sla, en in een slaatje met hardgekookt ei en fijngesneden prei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *