Dessertjes en andere lekkernijen om van te genieten
 
Desserts and more

Kookboeken

Aan kookboeken geen gebrek ten huize Desserts and more. Ondanks ons voornemen een aantal jaren geleden om geen kookboeken meer bij te kopen, is een kookboek toch altijd een fijn kerstgeschenk! Hun aantal blijft dus toch aangroeien. Hier volgen een paar van mijn toppers.

Een favoriet duo is “De keuken van ons moeder” en “De keuken van ons vader”, uitgegeven door Minestrone Cookbooks. In de boeken vertellen moeders en vaders van alle leeftijden over hun favoriete recepten en gerechten. Vaak kregen ze die van hun ouders of grootouders. Behalve de levensverhalen en de recepten, staan er in de boeken ook hele mooie foto’s van Tony Le Duc.

www.minestrone.be

 

 

Een andere inspiratiebron voor desserten is Roger Van Damme. In zijn Lunch Lounge “Het gebaar” in Antwerpen maakt hij echte kunstwerken van zijn desserten. Dat zelf doen, interesseert me minder, de recepten daarentegen… Met zijn kookboeken kan je heerlijke dingen op tafel toveren, uitgegeven door Njam!.

www.njam.tv

rogervandamme.com

 

Net zoals “Ons kookboek” van “de boerinnenbond” is dit boek een basisboek waarin je alle basisrecepten voor verschillende soorten deeg vindt. Tot Kerstmis 2016 gebruikte ik het ook als verzamelmap voor alle recepten die ik uit kranten en tijdschriften knip. Toen begon het – ook letterlijk – uit zijn voegen te barsten. Gelukkig kreeg ik toen van Niel een mooie map om alle losse recepten in op te bergen.

http://www.kvlv.be

 

 

 

 

Hoewel ik er al verschillende recepten uit heb geprobeerd, is er één dat steeds terugkomt, de Bretoense taart. Een fijn vakantiesouvenir en daarom één van mijn favoriete boeken.

http://www.editionsouestfrance.eu

 

 

 

 

 

Ook uit dit boekje maak ik slechts één dessert: de chocolademousse. Ik kreeg het een aantal jaren geleden van Kom op tegen kanker, uitgegeven bij Lannoo. De Belgisch-Zweedse topkok Christer Elfving selecteerde een aantal desserten uit de kookboekenreeks Lekker & licht van Francine Vermeiren. Intussen ken ik het recept uit mijn hoofd, toch haal ik het boekje nog vaak uit de kast als extra geheugensteuntje.

www.lannoo.be

www.komoptegenkanker.be

 

 

 

Mijn mooie verzamelmap met alle losse recepten, gekregen van Niel! Hierin bewaar ik de recepten die ik uit Knack haal, uit de krant van De Bond en ook afdrukken van recepten die ik online vind.