Recept Bretoense taart

Het recept voor de Bretoense taart komt uit een boekje dat we kochten op vakantie in Bretagne: “Les Meilleurs DESSERTS de Bretagne” van Editions Ouest-France. Ik heb het hier voor jullie vertaald.

Voor het deeg: 350 gr bloem, 1 volledig ei en 5 eigelen, 300 gr suiker, 1 eetlepel vanillesuiker, 350 gr zeer zachte licht gezouten boter, 1 eetlepel oranjebloesemextract (of 2 eetlepels, als je er van houdt)

Voor de afwerking: 1 eigeel, 1 koffielepel melk, een halve koffielepel suiker

Stort de bloem in een grote kom en meng deze met de suiker en de vanillesuiker. Maak een kuiltje in het midden, leg daarin de eieren, de zachte boter en de oranjebloesem.

Meng alles door elkaar met een houten lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn, zeker niet te lang roeren!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het deeg gelijkmatig in een ronde vorm. Strijk het eigeel met de melk en de suiker erover. Maak met een vork versieringen op de taart.

Laat ongeveer 45 à 50 minuten bakken. Laat afkoelen alvorens uit de vorm te halen.