Dessertjes en andere lekkernijen om van te genieten
 
Lasagna met oud brood

Lasagna met oud brood

Onlangs was het weer in de media: één derde van de wereldvoedselproductie wordt weggegooid! Hier ten huize dessertsandmore doen we echt ons best om niets weg te gooien: een overschotje is een voorgerechtje voor de volgende dag, groenten kunnen in spaghettisaus of soep, wat oudere appels worden appelmoes of “platte” clementijntjes gaan mee in versgeperst sinaasappelsap. Alleen voor brood doen we het niet altijd zo goed. Iemand van ons vieren hoeft onverwacht geen boterhammetjes te smeren en hopla, er is brood over… Broodpudding vinden we allemaal lekker, wekelijks broodpudding is echter van het goede te veel! Daarom was ik heel blij met een recept dat een tijdje geleden in De Bond stond: lasagna waarbij geen pasta gebruikt wordt, maar wel oud brood gebakken in olijfolie. Het recept kan naar eigen smaak aangepast worden.

Maak een saus op basis van tomaten (vers of uit blik). In de versie op de foto’s gebruik ik behalve tomaten ook paprika’s, ajuin, courgette, worteltjes en kippengehakt. Een vegetarische versie zonder gehakt is even lekker. Gemengd gehakt in plaats van kippengehakt kan ongetwijfeld ook. In de saus kunnen zeker ook overschotjes van andere groenten verwerkt worden. Laat de saus een tijdje sudderen. Intussen kan je het brood bakken in olijfolie. Vervolgens vul je een ovenschaal in laagjes: brood afwisselend met saus. Brood dat niet meer in je schaal past, snoep je zo op. Mmmmh…! Afwerken doe je met kaas: naar keuze parmezaanse kaas of emmental of een mix (kan je ook weer restjes voor gebruiken). Het resultaat is een lasagna anders dan anders, smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *