Desserts and more

Dessertjes en andere lekkernijen om van te genieten
 
Desserts and more

Muesli

Vroeger was ik niet zo dol op muesli, sinds ik hem zelf maak (zie recept muesli) denk ik er anders over. Wat verse bessen erbij en je hebt een heerlijk ontbijt!

Far met verse pruimen

Van een voedselteam collega-vrijwilliger kreeg ik pruimen, vers van de boom gevallen en opgeraapt, heerlijk! De pruimen die heel erg rijp waren of lichtjes geblutst, heb ik verwerkt in een Bretoense far. Dit gebak uit Bretagne lijkt op wat wij flantaart noemen en wordt vaak gemaakt met rozijnen of gedroogde …

Slasoep

Een tweetal weken geleden schreef Bavo van De Kijfelaar, de bioboerderij waar we via Voedselteams onze groenten en fruit kopen, in zijn wekelijkse mail over ‘de paradox van de bioboer’. Na de extreme droogte van mei en juni groeit alles nu snel en kan er een massa sla geoogst worden. Maar veel klanten …

Aubergineschotel met mozzarella

Nu de kinderen met vakantie zijn, kunnen we iets klaarmaken dat ze allebei niet zo graag eten: aubergineschotel met mozzarella, heel lekker met sla en pasta. Het recept komt uit het boek VeggieKidz van Monique Jansse en Eef Ouwehand, uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Jammer genoeg heeft de uitgeverij geen toestemming …

Appel-rabarber crumble

De tuin biedt deze dagen heel wat lekkers! Na de kervelsoep met kervel uit eigen tuin van gisteren, was het vandaag de beurt aan de rabarber. Ik probeerde de afgelopen jaren al heel wat recepten met rabarber. Vaak was de ietwat zurige smaak nog té nadrukkelijk aanwezig voor sommige huisgenoten. …

Kervelsoep

Zoals ieder jaar heeft Tim kervel gezaaid in twee grote potten op het terras. Ik heb 300 gram kunnen oogsten en heb er soep van gemaakt. De basis is zoals een gewone groentensoep: ajuin, selder, prei, beetje aardappel. Ik gebruik 75 gram kervel per liter soep. Ik voeg de kervel …

Toruscake

Begin juni, het einde van het schooljaar is in zicht! De allerlaatste oefening die mijn leerlingen uit het zesde maken, is het opstellen van de formule voor het volume van een torus. Een torus is een ruimtefiguur die ontstaat door een cirkel te wentelen om een rechte in hetzelfde vlak als …

Lentegerecht

Dit weekend heeft Tim pasta met raapsteeltjes gemaakt. Raapsteeltjes… tot een jaar geleden had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Tot er vorig jaar in ons groentenpakket van De Kijfelaar raapsteeltjes zaten. Bavo leverde er ook een recept bij, dat van smulweb.nl kwam. Toen heb ik het voor de eerste keer geprobeerd …

Moederdag

Moederdag, een dag om te geven én te krijgen. Ik gebruikte de madeleinevormpjes die ik voor Kerstmis kreeg om mijn moederdagcadeau’s te maken. Het recept komt van Roger Van Damme en kan je online raadplegen: recept madeleines. Al vervang ik ongeveer 15 gram van de suiker door vanillesuiker en voeg het …